Purtarea unui aparat dentar implica cu siguranta o responsabilitate si un efort suplimentar. Mentinerea unei igiene corecte este absolut necesara pentru obtinerea unui rezultat excelent la sfarsitul tratamentului.
In primul rand existenta bracketilor, inelelor, arcurilor si altor elemente ale aparatului pe dinti reprezinta obstacole suplimentare pentru realizarea unei igiene orale corespunzatoare. In lipsa acesteia acumularea placii bacteriene duce la aparitia cariilor, depozitelor de tartru, respiratiei urat mirositoare si imbolnavirii gingivale manifestate prin cresterea in volum si sangerarea gingiilor la periaj. In plus inflamatia gingivala se pare ca influenteaza reactivitatea tesuturilor la deplasarile ortodontice, fapt ce poate creste durata de purtare a aparatului.
Indicatiile privind periajul sunt in continuare general valabile : periajul trebuie sa dureze minim 3 minute dimineata si seara inainte de culcare. Purtatorii de aparat dentar ar trebui sa repete pe cat posibil periajul si dupa fiecare masa pe parcursul zilei.
Periuta de dinti se recomanda a fi moale (soft sau ultra-soft). Periutele electrice sau cu vibratii trebuiesc folosite cu precautie pentru a preveni deterioararea aparatului. Miscarile periutei vor fi orizontale pe suprafetele dentare cu bracketi, aceasta directie este mai eficienta decat in sens vertical pentru curatarea suprafetelor din jurul aparatului. Pe restul suprafetelor periajul se face in mod obisnuit.
In afara de periaj este indicata folosirea periutelor interdentare pentru a curata spatiile mai greu accesibile (pe sub arcul aparatului intre 2 bracketi vecini, tuburile cu carlig ale inelelor, zonele cu ligaturi de sarma sau catene elastice).
Utilizarea atei dentare este putin mai dificila decat in mod normal insa este indicata fiind singura modalitate de curatare eficienta a spatiilor interdentare la nivelul punctelor de contact intre dinti. Imaginile din film sper sa fie ajutatoare.
Un mijloc excelent de igienizare (dar care nu exclude periajul) il reprezinta dusul bucal care pe langa efectul de curatare al apei cu presiune are si rolul de a mentine sanatatea si troficitatea gingiilor.
Clatirea cu ape de gura este si ea indicata, atentie la apele de gura terapeutice ce contin clorhexidina, folosirea lor mai mult de 3-4 saptamani consecutiv nefiind indicata.
Cu siguranta mentinerea unei igiene orale corecte va fi mai dificila in perioada purtarii aparatului dentar insa este intru totul posibila. Este nevoie de putin exercitiu si rabdare la inceput insa zambetul frumos pe care il dorim cu totii la sfasitul tratamentului nu inseamna doar dinti drepti ci si sanatosi si curati !!!
Aceste recomandari sunt valabile si pentru purtatorii de aparate mobile si trainere/clear alignere.