Cat dureaza un tratament ortodontic?
Tratamentul ortodontic dureaza in functie de gravitatea anomaliei si de varsta pacientului. In medie un tratament cu aparate fixe dureaza 18-24 luni. In cazul in care este indicata purtarea aparatelor mobile acestea se utilizeaza pe o perioada de 9-12 luni. La finalul tratamentului ortodontic cu aparate fixe se va indica purtarea aparatelor de contentie (fixe sa mobile) pe o perioada variabila in functie de anomalia care a fost tratata si de varsta la care s-a inceput tratamentul.
Se poate face tratament la o singura arcada?
Nu sunt multe situatii cand acest lucru poate fi realizat. Chiar daca problema care te deranjeaza este localizata la o singura arcada, in stabilirea planului de tratament medicul ortodont tine cont de criterii care privesc nu doar estetica ci si functionalitatea , adica de obtinerea unei ocluzii (muscaturi) corecte.
Daca se utilizeaza aparatul dentar la o singura arcada problema estetica se va rezolva destul de rapid insa trebuie avut in vedere faptul ca la finalul tratamentului raportul dintre cele doua arcade( maxilar si mandibula) sa fie unul corect. Din pacate acest lucru in majoritatea situatiilor nu poate fi realizat atata vreme cat medicul ortodont nu are un control si asupra arcadei care nu-l deranjeaza pe pacient din punct de vedere estetic.
Alegerea cazurilor la care se poate face tratament doar la o aracda poate fi stabilita numai dupa o consultatie la medicul ortodont.
Ce tip de aparat am nevoie?
Aparatul dentar se alege in functie de anomalie si varsta pacientului. In general pana la vasrta de 9-10 ani se pot folosi aparate mobile, iar dupa eruptia tuturor dintilor permanenti si la adulti se folosesc aparatele fixe. Tipul de aparat pentru fiecare pacient se alege individulaizat dupa o analiza amanuntita a datelor culese dupa consultatia initiala.
Cat de mare este gradul de discomfort?
In urmatoarea zi dupa aplicarea aparatului poate sa apara o usoara sensibilitate la nivelul dintilor, in special la masticatie. Gradul de sensibilitate e variabil in functie de perceptia fiecarui pacient asupra durerii. Aceasta sesibilitate poate reapare dupa sedintele de activare a aparatului si sa dureze pana in urmatoarea zi. Sensibilitatea dispare pe masura inaintarii in tratament atat ca intensitate cat si ca durata. La inceput se recomanda o dieta cu alimente mai moi, aplicarea de ceara speciala (pe care o vei primi in sedinta de aplicare a aparatului) pentru a evita iritatia buzelor sau obrajilor si, daca este necesar, puteti lua analgezice.
De asemenea, mai ales in cazul utilizarii aparatelor dentare mobile in primele zile poate aparea o salivatie mai abundenta sau usoare dificultati in vorbire. Se indica exercitii de citit cu voce tare si aceste mici neplaceri vor dispare in cateva zile.
Pot apare carii daca port un aparat ortodontic?
Aparatul dentar propriu-zis nu determina aparitia cariilor insa favorizeaza locuri in care alimentele pot ramane cu usurinta ceea ce determina decalcificarea smaltului. De aceea pe parcursul trebuie mentinuta o igiena corecta, dupa fiecare masa, si astfel pericolul aparitiei cariilor dispare.
La ce varsta pot purta aparat dentar?
Aparatele dentare pot fi purtate atat de copii, adolescenti cat si de adulti. In general pana la varsta de 9-10 ani se poarta aparatele mobile. Dupa eruptia tuturor dintilor permanenti si la adulti se utilizeaza aparatele dentare fixe metalice, de safir sau aparatele linguale.
Este normal sa-mi simt dintii mobili daca port aparat dentar?
Da. Se poate intampla pe parcursul tratamentului. Nu te ingrijora!!! Dintii sunt initial usor mobili pentru a se putea deplasa in noua pozitie dorita si apoi se vor fixa rigid in aceasta pozitie.
Trebuie sa port retainer cand termin tratamentul ortodontic?
Da. Retainerul este o parte importanta a tratamentului ortodontic. Poarta retainerul asa cum iti indica medicul ortodont. Curata-l in fiecare zi cu pasta de dinti si o periuta. Nu folosi apa fierbinte. Atunci cand nu-l porti pastreaza-l in cutiuta lui pentru a evita sa se strice sa sa-l pierzi. Si nu uita: ia retainerul cu tine la fiecare programare.
Este important sa urmez un tratament ortodontic?
Un zambet atractiv si o incredere crescuta in tine sunt doar cateva din beneficiile pe care le aduce un tratament ortodontic. Fara tratament problemele ortodontice pot favoriza aparitia cariilor dentare, afectiuni ale gingiilor, probleme de masticatie si probleme digestive, traume ale dintilor, dificultati in vorbire etc.
Sunt necesare controalele la dentist daca deja vin la controale ortodontice?
Da, este necesar sa mergeti periodic la medicul dumneavoastra stomatolog pentru controalele periodice si periaj profesional.
Copilul meu are dintii inghesuiti.Se vor indrepta odata ce creste?
Spatiul disponibil pentru dinti nu creste cu varsta asa ca nu exista posibilitatea ca dintii sa se indrepte fara nici un ajutor. Astfel daca copilul are dinti strambi sau inghesuiti este bine sa solicitati un consult ortodontic mai bine mai devreme decat mai tarziu.